Tondach sprijină proiectele Habitat for Humanity

12. noiembrie 2015

Zicala “Să ai un acoperiş deasupra capului” demonstrează cât de important este acest element în construcţia unei case, precum şi în viaţa unei familii. Acoperişul este cel care ne apără de intemperii şi tot el ne oferă confortul interior necesar. Cu un acoperiş solid, familia se va simţi mereu în siguranţă.

La fel ca anul trecut, TONDACH® România a răspuns și în 2015 apelului Habitat for Humanity, organizația non-profit prezentă în 70 de țări cu misiunea de a eradica locuirea sărăcăcioasă care, în cei 19 ani de prezență în țara noastră, a ajutat peste 36.000 de oameni să aibă o locuință decentă.

Alături de Habitat for Humanity România, ne-am implicat activ în proiectul de ajutorare a unei familii sărace din Buntești, județul Bihor, prin asigurarea materialelor și a documentaţiei tehnice, precum și prin calculul necesarului pentru realizarea acoperişului casei.

Povestea familiei Pojoca

Sunt greu de povestit toate greutăţile prin care a trecut familia Pojoca – cei doi părinții și băieții lor George, Cătălin și Daniel.

În Buntești, un sat vechi aflat la poalele munților, majoritatea familiilor trăiesc din agricultură și creșterea animalelor. Puțini sunt cei care au reușit să aibă o gospădărie, cei mai mulți locuiesc în casele moștenite de la părinți sau bunici, realizate din lemn și pământ.

Este și cazul lui Ghiță și al Mariei, care își cresc cei trei copii în sărăcie. În casă nu aveau apă curentă sau toaletă, iar prin ferestre și acoperișul deteriorat intra frigul și ploaia.

Tatăl Ghiţă este pensionat pe caz de boală după ce a lucrat mai mulţi ani la brutăria din sat. Maria este casnică şi s-a dedicat creşterii copiilor. Veniturile din casă sunt completate de George, băiat cel mare care a abandonat școala de mecanici pentru că avea probleme cu vederea, dar și pentru a aduce bani în casă. Băiatul mijlociu, Cătălin, urmează şcoala de mecanici de la Ştei şi speră să lucreze la un atelier auto să repare maşini, tractoare sau orice are motor.  Cel mic este elev în clasa a VIII-a și este olimpic.

Ajutorul

Habitat for Humanity România le-a venit în ajutor cu materiale şi  voluntari pentru construcția unei locuinţe bune, în care să le poată oferi copiilor un trai decent. Acum un an, liceeni din Beiuș și vecinii au sărit în ajutorul familiei Pojoca, și au lucrat la realizarea fundației casei. În luna aprilie, 15 voluntari din Germania au venit în Buntești pentru a îndeplini visul de o viață al familiei Pojoca: acela de a avea o casă decentă, care să le ofere un mediu sănătos și confortabil. Locuința a fost construită de voluntari în doar 5 zile.

“Este o bucurie foarte mare. Nici când vedeam sub ochii mei cum se ridică locuinţa nu-mi venea să cred că e adevărat. Parcă trăiesc un vis frumos şi mi-e teamă să nu mă trezesc din el!”, mărturiseşte Maria Pojoca, beneficiara locuinţei.

Provocarea noastră a fost de a găsi cea mai bună soluţie astfel încât această familie greu încercată să beneficieze de un sistem complet de acoperiş foarte rezistent, care să dea o imagine frumoasă întregii case şi de care să se bucure chiar şi nepoţii. Era nevoie de un acoperiș durabil care să asigure mereu un climat bun în interiorul casei, indiferent de anotimp, așa încât familia să se bucure vara de răcoare, iar iarna să nu cheltuie bani mulţi pentru încălzire.

Nu în ultimul rând, era nevoie ca montajul acoperișului să se facă repede şi să folosească puţin material lemnos pentru şarpantă, mai ales că toate materialele trebuiau drămuite cât mai bine. Soluţia optimă identificată de TONDACH® România, cea care răspunde cu prisosinţă tuturor necesităţilor specificate, a fost ţigla ceramică Bolero XXL teracotă

Astfel, după calcularea necesarului, TONDACH® România a livrat 21.000 de bucăţi de ţiglă şi accesorii ceramice. Datorită dimensiunilor mari ale țiglelor alese, s-au realizat economii importante de material,  dar și de timp de montaj, fiind necesare mai puţine ţigle pe metru pătrat de acoperiş.

În prezent, echipa de voluntari a finalizat construția, încadrându-se în termenele propuse pentru ridicarea şi finisajele întregii locuințe. Cu o casă nouă și un nou acoperiș deasupra capului, familia Pojoca are, în sfârșit, parte de confort. În casă, dar și în suflet. Acum și peste generații.