Premiu pentru renovare, acordat de Organizația Internațională a Montatorilor de Acoperișuri

26. noiembrie 2013

Un nou concurs câștigat

Federația Internațională a Montatorilor de Acoperișuri a organizat anul acesta - ca și în anul 2011 - un concurs "Premiile IFD" (n.r. Internationale Föderation des Dachdeckerhandwerks) pentru excelență în punerea în operă și siguranța proiectelor. Premiile IFD cuprind patru categorii, conform structurii asociației:

• Acoperișuri înalte
  • Acoperișuri plate
  • Acoperișuri metalice
  • Fațadă

Din fericire au fost înscrise și la al doilea concurs de acest gen, 58 proiecte din 10 țări. Acestea sunt:

Acoperișuri înclinate

19 proiecte

9 țări

Acoperișuri plate

15 proiecte

5 țări

Acoperișuri metalice

13 proiecte

6 țări

Fațadă / Placare

11 proiecte

7 țări

S-au înscris montatori din următoarele țări: A, D, EST, H, NL, PL, RUS, SK, UK și USA. Prezidiu IFD este entuziasmat de numărul mare al înscrierilor. Le mulțumim tuturor celor, care s-au înscris în concurs. Juriul a putut constata nivelul ridicat al calității proiectelor înscrise, fapt pentru care evaluarea acestora nu a fost deloc ușoară.

Evaluarea a fost făcută de către o comisie de specialiști independenți sub supravegherea IFD. În fiecare categorie au fost nominalizate câte 4 proiecte cu rezultate deosebit de bune. Câștigătorul fiecărei categorii a fost anunțat în cadrul cinei festive organizată cu ocazia congresului IDF anul, din Rotterdam.

Nominalizații 2013 la categoria acoperișuri înclinate:

Proiect

Mirjam Dappers-Bogaert

Ardezie

Olanda

Premiul cel mare în categoria acoperișuri înclinate a fost atribuit firmei Bogaerts-van Nuland B.V. și lui Mirjam Dappers-Bogaert din Olanda. Felicitări!

Proiectul TONDACH®:   Biserica Mürzzuschlag, A-8680 Mürzzuschlag

Nominalizat:

Herbitschek GmbH
Montaj învelitori-tinichigerie
Conducere dl. Heinz Präsent
Grazer Str. 62b
8680 Mürzzuschlag

Descrierea proiectului:

Din inițiativa lui Peter Rosegger, în anul 1900 s-a renovat Biserica Evanghelică din Mürzzuschlag. Biserica este construită în stil neogotic cu elemente de structură și obiecte decorative din piatră, lucrare care a fost finalizată conform planurilor arhitectului vienez, Karl Steinhofer, după doar 5 luni. Biserica se situează pe un deal din Sudul Mürzzuschlag, denumit "Ölberg" și domină peisajul orașului.

Turnul mansardat, cu o structură bogată și un acoperiș conic este orientat înspre Nord. Langă turn se situează biserica cu un singur naos, intersectat de un transept. Acoperișul transeptului, cât și turnul au fost într-o stare dezolantă și trebuiau renovate. Fiindcă este monument protejat, atât suprafața acoperișului, cât și turunul bisericii trebuiau acoperite conform originalului. Suprafața acoperișului are aprox. 110 m2, iar acoperișul principal aprox. 340 m2. Renovarea substructurii acoperișului s-a exectutat deasemenea conform normelor actuale. La acoperișul principal s-a renovat cu Țiglă Profilată TONDACH® cu tăiere dreaptă, natur, inclusiv toate accesoriile ceramice și componente Tuning cum ar fi benzi de ventilare, cleme de fixare etc. Renovarea turnului a fost efectuată cu un mix alcătuit din TONDACH Tasche 19x28, 14x28 și cărămida de placaj TONDACH confecționată special la dimensiunile 15x7, 5x2 cm, 15x7 cm, 7x 1 cm. Acestea au fost glazurate în culori diferite: maro, verde smarald și galben, așa încât să fie cât mai fidele materialelor inițiale. La final, s-au folosit coame glazurate maro de 13 cm lungime. Deasemena au fost folosite coame trase glazurate galben de 13 cm lungime. Lucrările de montaj au ținut din mai până în octombrie 2012 și au fost realizate de firma Herbitschek GmbH din Mürzzuschlag.

Firma Herbitschek a fost înființată în anul 1915 și se poate lăuda cu o tradiție îndelungată în domeniul construcțiilor și mai ales în montajul de învelitori. De ani de zile suntem specializați în lucrări la acoperișuri și avem numeroase referințe, mai ales clădiri monumente istorice. Montatorii noștri sunt specializați continuu și au o experiență vastă în domeniu.

Acest proiect istoric a fost o provocare pentru noi, date fiind condițiile foarte stricte ale Serviciului pentru Restaurarea Monumentelor: modelul turnului trebuia refăcut fidel originalului. Pe deasupra acest turn era construit din cărămidă vopsită în diferite culori.

Pentru lucrările la acest proiect s-au montat schele de jur împrejurul bisericii. Lucrările la acoperiș au fost finalizate de angajații noștri în 5 luni. Materialele marca TONDACH Gleinstätten au fost fabricate special pentru acest proiect de renovare. Tocmai la suprafața turnului, specialiștii noștri au trebuit sa ajusteze culorile țiglelor, dimensiunile diferite ale produselor și cărămida de placaj, pentru a replica obiectul preexistent. Coamele fabricate special, în culori diferite, au trebuit deasemenea ajustate exact.

“Am reușit să lucrăm exact conform referinței și să păstrăm substanța acestei biserici istorice prin noul acoperiș" conform Heinz Präsent reprezentant al firmei Herbitschek GmbH.

Pentru întrebări:

Mag. (FH) Sabine Linner